17-godišnji Davud Efendić među najboljim učačima Kur’ana na svijetu

davudDavud Efendić, 17-godišnjak iz Zavidovića, trenutno se nalazi u Dubaiju, gdje se održava svjetsko takmičenje u učenju Kur’ana.

Kako nam je kazao Davudov otac Mustafa, osnovnu školu u ovom gradu završio je kao učenik generacije.

“On je prvak u učenju Kur’ana na nivou rijaseta. Osvojio je sve moguće nagrade za učenje Kur’ana”, kaže hafiz Mustafa za Klix.ba te dodaje da je Davud jedini predstavnik naše zemlje u Dubaiju.

Osim BiH, na takmičenju učestvuje još 89 zemalja, a kako javljaju katarski mediji, ovaj učenik trećeg razreda Behram-begove medrese u Tuzli, već na početku se izdvojio kao veliki favorit za osvajanje prestižne nagrade.

On je prelijepim učenjem ajeta iz Kur’ana dirnuo sve prisutne i članove žirija, tako da se već nalazi u utrci za glavnu nagradu, kao i nagradu za najbolji glas.

“Prezadovoljan sam svojim učenjem i što sam na najbolji mogući način predstavio svoju zemlju i sebe na ovom takmičenju. Ovo je jedno od najtežih i najzahtjevnijih takmičenja u učenju Kur’ana na svijetu”, kazao je Efendić.

Kako nam je potvrdio njegov otac, on je prošle godine na takmičenju u Mekki osvojio peto mjesto. Davud je hafiz već 18 mjeseci.

“Moja porodica ulaže velike nade u mene i nadam se da ću ih obradovati ulaskom među deset najboljih”, dodaje Davud.

Međunarodno takmičenje u učenju Kur’ana, na kojem je Davud jedini predstavnik BiH, završava krajem ovog mjeseca. Najbolji učač dobit će nagradu u iznosu od oko 50.000 eura.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *