Otvoren Platz der Bosniaken / Trg Bošnjaka u Welsu

trg-bosnjaka-u-velsu-1Dana 29.06.2013. godine svečano otvoren „Trg Bošnjaka“ u Austrijskom gradu Wels, prvi na svijetu koji nosi ovakvo ime. Ovaj trg je priznanje i poštovanje bošnjačkom narodu za sve ono što je preživio u 20. vijeku u Bosni i na Balkanu, ali i sve što je učinio za Austriju kroz povijest.

Bošnjački vojnici su učestvovali u odbrani Austro-ugarske carevine i položili svoje živote za slobodu ove zemlje, što se u ovoj državi ne zaboravlja, već uzvraća dobrom na najbolji način.

Skupu su prisustvovali predstavnici grada, gradonačelnik, zastupnici u pokrajinskom Parlamentu, kao i čelnici Islamske zajednice Austriji, izaslanik reisu-l-uleme Husejna-ef. Kavazovića, kao i dr. Mustafa-ef. Cerić reisu-l-ulema emeritus i predsjednik SBK, a ispred Mešihata IZ-e u Srbiji u svojstvu izaslanika glavnog muftije Muamer-ef. Zukorlića skupu je prisustvovao potpredsjednik Mešihata Rešad-ef. Plojović.

Skupu je prisustvovao veliki broj Bošnjaka iz ove austrijske regije.

Proglašenju trga i otrkrivanju ploče sa natpisom „Platz der Bosniaken“ prethodilo je obraćanje zvanica i bogat kulturno-umjetnički program.  Mesihat.org

trg-bosnjaka-u-velsu-2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *